Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Wikipedie - co to je a jak do ní psát

Wikipedie je vícejazyčná elektronická otevřená encyklopedie, což v překladu do lidštiny znamená, že je i v češtině, na internetu a může do ní přispívat prakticky kdokoliv. Třebas i Vy. Můžete napsat o věcech které Vás zajímají a současně se můžete hodně dozvědět o věcech které jste neznali. zaujala Vás tato možnost? Pak možná právě pro Vás je tento článek.

Tento článek je koncipován tak trochu pro ty z Vás, kteří o tom vůbec nic nevědí. Prosím tedy všeználky o trochu tolerance při hodnocení tohoto článku.
Předně bych chtěl začít tím, co je to Wiki. Tedy ne Wikipedie ale Wiki. Wiki je webová hypertextová služba, což v lidštině znamená webový systém umožňující editovat text podobně jako v textovém editoru s možností přidávat odkazy na jiné stránky a texty. Je to taková editovatelná webová stránka.  
Pro anglicky dobře hovořící čtenáře tu mám jedno poučné video: Wikis in plain english. Díky systému wiki je možné tvořit i encyklopedii, což přesně dělá Wikipedie.
Wikipedie je encyklopedie postavená na principu Wiki a je otevřená pro všechny. To jí dává výhodu oproti jiným encyklopediím v počtu autorů, které má k dispozici. Tato výhoda je vyvážená několika nevýhodami, které se více nebo méně dají ošetřit pravidly. Některé z nich se pokusím vyjmenovat: Může sem psát opravdu každý, včetně autorů s nejrůznějšími (a občas i kuriozními) názory na svět, mohou zde psát různí aktivisté propagující ten či onen -jediný zaručeně správný- názor na svět, nebo prostě jen lidé, kteří neumějí psát encyklopedickým stylem, neumí se vyjadřovat, nebo jen neumí psát spisovně, česky a bez hrubek. Takoví pak často vkládají do Wikipedie tuny textu okopírované odjinud, čímž většinou porušují autorská práva nebo jiná pravidla Wikipedie a kazí radost ostatním.
Tyto negativní vlivy nakonec ale zase tolik nevadí. Na Wikipedii působí dlouhodobě větší počet zkušených editorů, keří takové chyby zase promptně napravují. Takže jedno z hlavních prvidel Wikipedie je: Ediujte s odvahou! Zase ale ne s odvahou příliš velikou a arogancí sobě vlastní. S takovou nováček daleko nedojde a je posléze zablokován správci, což jsou zkušení uživatelé odpovědní za dodržování pravidel a vybavených speciálními právy. Pro začátečníka bych doporučil čtení a opravy textů a sledování, jak to na Wikipedii chodí.
Wikipedie má své kouzlo. Když do ní něco napíšete, co má hlavu a patu, je pravděpodobné, že už to nikdo nebude měnit a Vaše vlastní dílo zůstane dostupné i vnoučatům Vašich vrstevníků. No nepotěšilo by Vás to? Tímto způsobem se kolem Wikipedie nahromadila skupina nadšenců, kteří do ní přidávají nové informaace, zpracovávají je a třídí, kategorizují, ... a zbytek světa si to může číst - pravděpodobně díky tomu je Wikipedie tak návyková.
Jaká jsou tedy pravidla Wikipedie?
Předně do Wikipedie se smí psát jen to, co již bylo někde jinde publikováno, ale nikoliv copy-paste, ale vlastními slovy. Vy se tak stáváte autorem dané formulace textu a publikujete ho pod volnou licencí, ale zároveň si nevymýšlíte, případně nepublikujete vlastní moudra, což by bylo považováno za porušení pravidel, tzv. vlastní výzkum. Ke každému tvrzení, které je do Wikipedie takto vloženo by měl být přiložen zdroj, odkud se čerpalo. Zdroj by pak měl být pokud možno co nejdůvěryhodnější. Internetové deníčky (blogy), osobní stránky a jim podobné zdroje jsou hodnoceny jako nejméně důvěryhodné, oproti tomu vědecky ověřené zdroje bývají považovány za zdaleka nejdůvěryhodnější. Naplatí to až zas tak skálopevně, viz humbuk s globálním oteplováním a údajně "vědecky" ověřené hypotézy, než se jim přišlo na to že švindlovali a data si vymýšleli.

Také je třeba psát článek vyváženě, tedy aby obsahoval různé pohledy na dané téma odpovídajícím způsobem podle jejich významnosti a to zvlášť tehdy, je li dané téma kontroverzní, nebo nedejbože součástí kulturní války (liberální vs konzervativní názory).
Každopádně pokud byste snad už něco takového psali, je třeba si připravit skutečně skálopevné a vědecky podložené zdroje a argumenty. Lepší je proto věnovat se např. článkům o přírodě, nebo jiným nekonfliktním tématům. Jak článek zavání jen trochu nějakým přesvědčením nebo názorem, chce to silnou náturu. tam se může člověk setkat s aktivismem, propagací, provokacemi a intrikami. Nenechte se tím odradit.
Na Wikipedii je trochu těžší psát a formátovat text, než v běžném textovém editoru. V editačním okně je vidět pouze nevzhledný text který může obsahovat formátovací značky. Na některé formátovací značky existují nástroje v nástrojové liště, jiné je třeba napsat ručně. Například chcete-li napsat nadpis, uzavřete ho do znaků "=" takto: "===Nadpis===", chcete-li napsat odrážku v textu, dáte na začátek řádku hvězdičku "*", když chcete dát odkaz na jiný článek, uzavřete jeho jméno v hranatých závorkách [[Jiný článek]], nebo odkaz na webovou stránku [http://stranka.cz] a tak dále. Podrobný návod na formátování textu je pod editačním oknem, nicméně je mnoho dalších funkcí, které tam popsány nejsou. Rozhodně se hodí, pokud již znáte HTML formátování, usnadňuje to pochopení toho jak značky fungují. Ale podmínkou to rozhodně není a mnoho editorů se obejde i bez toho.
Chcete si to vyzkoušet? Ale jistě, není třeba se ani přihlašovat. www.wikipedie.cz a už si můžete číst, klikat, vyhledávat témata, která Vás zajímají a upravovat článek odkazem "editovat". Přihlášení má své výhody (profil uživatele, sledování článků, možnost hlasovat, soutěžit, vytvářet komunitu, ...) Přihlášení naleznete hned vpravo nahoře. Takže... na co ještě čekáte?

Další moje většinou zcela politicky nekorektní články naleznete zde: http://dalibormusil.blog.idnes.cz/

Autor: Dalibor Musil | úterý 30.3.2010 8:48 | karma článku: 12,92 | přečteno: 2519x
  • Další články autora

Dalibor Musil

Kremloboti a Ruský autoterorismus reloaded

V četných internetových diskusích potkávám zanícené kremloboty praktikující vtip "ale vy zase mlátíte černochy", kteří na kritiku Ruska reagují výčtem špíny na Američany. Je ale třeba připomínat hlavně ruské máslo na hlavě.

10.2.2016 v 12:03 | Karma: 19,90 | Přečteno: 635x | Diskuse| Politika

Dalibor Musil

Není uprchlík, jako uprchlík, pane Gaucku

V článku o neúspěších Anděly Merkel na místním babiDnes se psalo o výroku německého prezidenta Gaucka směrem zemím východnímu bloku, jehož jsme součástí. Rád bych panu prezidentovi vzkázal něco, co si za rámeček nedá.

21.1.2016 v 12:15 | Karma: 42,43 | Přečteno: 2465x | Diskuse| Politika

Dalibor Musil

Zamrzlí vědátoři hledají, proč se neotepluje...

Občas se stane, že se něco nepovede. Když se to ale povede opakovaně, bude asi něco špatně. A když se studium Globálního oteplování nepovede kvůli přemíře ledu na polárníích čepičkách, vypovídá to o oteplovacím konceptu samotném.

7.12.2015 v 12:16 | Karma: 36,09 | Přečteno: 1505x | Diskuse| Věda

Dalibor Musil

Adopce dětí homosexuály?

Chystá se na nás změnový zákon hrubě zasahující do rodinného práva a především do práv dětí. Paní poslankyně Pavlína Nytrová se rozhodla to tak nenechat a zabránit přijetí drzého zákona. Podpořme jí.

14.9.2015 v 12:03 | Karma: 37,30 | Přečteno: 2985x | Diskuse| Politika

Dalibor Musil

Biopaliva v parlamentu - šaškárna na entou

Dnes brzo ráno jsem se náhodou podíval na přenos z Parlamentu ČR, kde se probírala dotace 100% bionafty z řepky olejky a nevycházel jsem z údivu.

10.4.2015 v 12:33 | Karma: 35,73 | Přečteno: 1378x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 81
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1911x
polokonzerva, aneb polokonzervativně o všem možném a někdy bohužel i zcela nemožném